Hai readers..
Kali ni nak berkongsi resepi Durian Crepe my own version
Disebabkan teringin sangat, malas pula nak membeli yang dah dijual sebab nanti tak emnepati citarasa,
maka wujud la resipi ni..
Ok let's proceed..
Bahan-bahan yang perlu ada
- tepung gandum
- tepung ubi
- tepung kastard
- gula caster
susu ( Mai prefer susu dutch lady full cream) 2 kotak yg kecik sahaja
- vanila essence, pewarna kuning telur
- whipping cream
- (isi durian yang dah dikopek) BAHAN YANG PENTING SEKALI
Benda ni memang kena la buang biji kan..ambik isi je,
kecuali korang nak crepe tu ini biji durian..haha
Jom mulakan proses membuat kulit crepe
oh ya telur jangan dilupa ye..sebiji dah cukup
1 sudu besar tepung ubi
1 cawan susu dutch lady
sebiji telur
secawan air putih
yang dalam bekas pink tu butter ye...butter yang dah dicairkan
sy guna 4 sudu kecil butter
tepung dalam 50/100 gram (ikut aggaran kuantiti nak dibuat)
kalau nak buat banyak, maka banyak la gram tepung
(makluman- tepung kalau nak halus ayak la terlebih dahulu)
tepung dicampur dengan susu dengan gula castor (2 sudu besar gula castor)
yang ni pula dah dicampur bersama telur yang dipukul manja guna garfu je
bila tepung dah halus dan mencair macam gambar di atas, next step masukkan titisan esen vanila
lepas tu masukkan butter cair tadi dan jangan dilupa juga masukkan air secawan tu
klu nak smooth kan kacau sebati guna whisker
lepas tu masukkan pewarna kuning
( klu nak kuning tu cantik titis kan lebih sikit)
Taraaa....ni hasil nye kuning yang agak pekat
next, kita tapiskan adunan tadi supaya tak ada yang berketul-ketul, nak bagi halus
nanti kulit crepe tak cantik
sekarang beralih ke cara nak masak kulit crepe
What you should do next? panas kan api, make sure api kecil je
guna pan fry yang tak melekit
(maaf sangat, pan yg sy guna dah agak klasik) tak cantik macam orang lain
yg ni guna senduk yang selalu guna untuk cedok sup,
tapi bukan yang besar tau saiz yang comel je
ingat, api kena perlahan, kalau tak nnt kulit crepe hangus
ini hasil kulit crepe yang berjaya
malas nak guna pinggan yang banyak, sebab ada yg risau takut melekat 1 sama lain kan
Mai main bantai je tindih pinggan yang sama
dan nasib la tak melekat
Next: Untuk bahan inti crepe
korang dah nampak kan tadi bahan2 yang diguna
untuk cream, Mai pilih whipping cream Base Rich's
Whipping cream ni dah manis, jadi tak payah letak gula lagi tau..
kalau nak jimat, boelh guna half dari kotak, tapi kalau nak lemak crepe korang, lebihkan la sikit
hehe
putar kan whipped cream sampai kental dan tak jatuh ye..guna mixer
yang ni dah kental dah..
ke proses seterusnya, cara menggulung crepe
korang dah ready kan dengan bahan yang dah dibuat tadi?
kulit crepe, whipped crepe yang dah di mixer kan
and lastly bahan penting isi durian..kau tinggal tu memang bukan durian crepe lah namanya tuhh
Memula, letak sesudu kecil krim, isi durian..
Lapiskan semula dgn krim.. ta payah banyak2, kang susah nak balut..
ok next, sy tak smepat nak snap gambar sebab dah asyik melipat ke kiri kanan
tarik kulit atas bawah, terbalikkan..
dan TADAAAHH!!
INI DIA HASIL DURIAN CREPE SAYA.. ^_^
Percubaan pertama, boleh laaa....
walau tak sehebat pakar durian crepe di luar sana yang membuat bisnes crepe ni
kalau setakat nak mengisi tekak sendiri dan orang rumah, saya pass la kiranya...
hehehehe
p/s: Kalau anda bukan penggemar durian, boleh tukar inti nak guna bahan lain, dan wujudkan crepe lain
contohnya, guna biskut oreo, jadi crepe oreo,
bubuh coklat, boleh jadi crepe coklat and so on..
Selesai sudah sesi berkongsi resepi
di masa lapang mai banyak juga buat aktiviti masak memasak tapi tak semua sempat nak snap gambar
tapi, kalau ada resepi nak dikongsi, In Sha Allah mai akan kongsikan
Terima kasih kerana membaca..selamat mencuba
^_^
No comments:
Post a Comment